Egy irredenta hétköznapjai
Lehallgatási jegyzőkönyvek 1986–1989.

Markó Béla

Illusztrácio: 16
Megjelent: 2009-04-13
ISBN: 978-973-665-257-8
ETO: 351.746.1(498):821.511.141.09 Markó B.
Forma: 165x230
Terjedelem: 488 oldal
Kivitelezés: Fűzött

Ár: 37.00 lej
Három és fél év kortörténete a romániai diktatúra utolsó éveiből, illetve adalék Markó Béla és hozzátartozói, barátai, ismerősei életrajzához. Az akkoriban modernnek számító technikai eszközök segítségével s amúgy hangyaszorgalommal gyűjtögetett és rögzített beszélgetésekből, a „követésből” megismerjük a „nacionalista-irredenta célszemély” – valójában egy gondolkodó erdélyi értelmiségi mindennapjait
Sajtóvisszhang:

A lényeget nem jegyezték le

A Pallas-Akadémia Könyvkiadó, az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a Brassói Lapok szervezésében mutatták be Markó Béla Egy irredenta hétköznapjai című könyvét a brassói Reménység Házában.

Népes közönség gyűlt össze a Markó Béláról 1986 és 1989 között készült lehallgatási jegyzőkönyvet tartalmazó kötet bemutatóján. A könyvnek több olvasata van, hangsúlyozta Ambrus Attila, aki családregényhez, míg Sarány István izgalmas krimihez hasonlította a kötetet, amelynek szerencsére nem következett be a Szekuritáté által elhatározott végkifejlete, a célszemély likvidálása.

Markó Béla arra tért ki, hogy tulajdonképpen ezek a percre pontos felvételek éppen a lényeget nem rögzítették, azokat a gondolatokat, érzéseket, amelyeket a megfigyeltek soha nem mondtak ki, amelyeket akkor osztottak meg egymással, szűk baráti körben, amikor például a Somostetőre kirándultak, ahol nem voltak lehallgatókészülékek. Tulajdonképpen ez, az akkori baráti összetartás az a pozitívum, amely kisejlik a könyvből, abból a korszakból, amikor a hatalom igyekezett mindent ellenőrzése alatt tartani.

A kötet a Pallas-Akadémia Könyvkiadó sikerkönyve, amelyet nemcsak itthon, de Magyarországon is megrendeltek már, jóval nagyobb példányszámban, mint a kiadó eddigi könyveit. A találkozó végén írta alá Kelemen Hunor elnökjelölti támogatását

Markó Béla, Szente László brassói RMDSZ-elnök felkérésére.

(Brassói Lapok, 2009-10-08)

Írja meg Ön is a véleményét!© 2004 - Pallas-Akadémia Könyvkiadó